Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Γλυκά τυροπιτάκια με σταφύλια και θυμάρι

Υλικά:

-5 φύλλα κρούστας
-2 κουτ. σούπας βούτυρο ζεστό ή μαργαρίνη
-2 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
Για τη γέμιση
-1 φλιτζάνι μυζήθρα γλυκιά
-1 φλιτζάνι φέτα
-½ φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
-1 αβγό
-1 φλιτζάνι σταφύλια κόκκινα χωρίς κουκούτσια, κομμένα στη μέση
-1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
-1 κουτ. σούπας μέλι
-1 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
-1 κουταλιά γύρη
-2 κουτ. σούπας φουντούκια χοντροκομμένα
-½ κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
-πιπέρι

Eκτέλεση:

Ζεσταίνουμε μισή κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη σε μικρό τηγάνι, σοτάρουμε τα σταφύλια για 1 λεπτό και προσθέτουμε το θυμάρι. Ανακατεύουμε και τα βγάζουμε αμέσως από τη φωτιά. Βάζουμε σε μπολ τη φέτα, τη μυζήθρα, το αβγό και το γάλα και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε στην κρέμα τυριού τα σταφύλια και όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Ανακατεύουμε καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βγάζουμε τα φύλλα από το ψυγείο και τα κρατάμε σκεπασμένα με υγρή πετσέτα για να μην ξεραθούν. Κόβουμε το κάθε φύλλο σε 3 μακρόστενες λωρίδες και το βουτυρώνουμε καλά. Βάζουμε μία κουταλιά από τη γέμιση στην κάτω πλευρά της κάθε λωρίδας και τυλίγουμε πηγαίνοντας από αριστερά προς τα δεξιά φτιάχνοντας τρίγωνα. Αλείφουμε το κάθε τυροπιτάκι ξεχωριστά με βούτυρο ή μαργαρίνη και το πασπαλίζουμε με λίγη μαύρη ζάχαρη. Τοποθετούμε σε ταψί και τα ψήνουμε για 35 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Tips: Όταν τα σταφύλια δεν είναι στην εποχή τους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σταφίδες ή κάποιο άλλο φρούτο, όπως ξινόμηλο, ψιλοκομμένο. Επίσης, τις σταφίδες θα πρέπει να τις μουλιάσουμε σε λευκό κρασί ή τσίπουρο πριν τις χρησιμοποιήσουμε. Αν θέλουμε λίγο πιο έντονη γεύση, προσθέτουμε στο μείγμα και λίγο ροκφόρ. Ταιριάζει τέλεια με τα σταφύλια. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορούμε να αντικαταστήσουμε μια μικρή ποσότητα του γάλακτος με λίγο κόκκινο γλυκό κρασί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου