Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Ανακαλύψτε την καταπληκτική θεραπευτική δύναμη της ρίγανης

Πανέμορφη αρωματικά και πλούσια σε γεύση, η ρίγανη είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα βότανα στον κόσμο. Αλλά πέρα ​​από την πλούσια απόλαυση που προσθέτει στα τρόφιμα, η ρίγανη είναι επίσης μια θρεπτική και φαρμακευτική πηγή ενέργειας, που θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα τέλεια αντιβιοτικά της φύσης. Στην πραγματικότητα, αυτό το εκπληκτικό βότανο είναι φορτωμένο με τόσα πολλά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και άλλα ευεργετικά συστατικά που θα ήταν ανόητο να μην καταναλώνεται τακτικά για την καλή υγεία.
  
Πολλοί άνθρωποι στην ιατρική κοινότητα είναι ήδη ενήμεροι για τις ιδιότητες της ρίγανης. Ιδιαίτερα όταν συγκομίζονται από άγριες ποικιλίες της ρίγανης, έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα ισχυρό αντιβιοτικό, αντιμυκητιακό, αντιπαρασιτικά, αντι-ιικό, αντισταμινικό και ανασταλτικό φάρμακο σε σχέση με οτιδήποτε ποτέ εφτιαξαν σε ένα φαρμακευτικό εργαστήριο. Και όμως αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, όταν πρόκειται για τα οφέλη της ρίγανης.
 
Η ρίγανη κατατάσσεται κοντά στην κορυφή της κλίμακας ORAC
Η ρίγανη κατατάσσεται κοντά στην κορυφή της λίστας, όταν πρόκειται για τη συνολική περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Σύμφωνα με το PreventDisease.com, η ρίγανη κατατάσσεται πέμπτη συνολικά στην ικανότητα απορρόφησης ριζών οξυγόνου (ORAC). Η ORAC κλίμακα μετρά την αντιοξειδωτική ικανότητα των τροφών και βοτάνων. Η ρίγανη είναι πραγματικά ψηλότερα στη λίστα σε σχέση με άλλες πιο γνωστές αντιοξειδωτικές τροφές, όπως το Acai Berry και το σουμάκι.
Ανάμεσα στα πολλά αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή και πολυφαινόλες της ρίγανης είναι η θυμόλη, πινένιο, λιμονένιο, καρβακρόλη, οκιμένιο και καρυοφυλλένιο, τα οποία δίνουν συλλογικά στο βότανο δελεαστικό και ευχάριστο άρωμα. Κάθε μία από αυτές τις ενώσεις είναι επίσης αυτό που κάνει τη ρίγανη φάρμακο, καθώς συνεργικά αποτρέπουν μολύνσεις, κράμπες, δυσπεψία και διάφορες άλλες συνθήκες.
 
"Η ρίγανη περιέχει τουλάχιστον τέσσερις ενώσεις που ηρεμούν το βήχα και 19 χημικές ουσίες με αντιβακτηριακή δράση που μπορεί να βοηθήσει να μειώσει την οσμή του σώματος", γράφει ο Karen Foster για PreventDisease.com. "Τα συστατικά της ρίγανης, που καταπραΰνουν το βήχα μπορεί επίσης να βοηθήσουν τους μυς στο πεπτικό σύστημα, καθιστώντας τη ρίγανη ένα πεπτικό βοήθημα." Η ρίγανη μπορεί να βοηθήσει να αποτρέψει μια σειρά από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολικού συνδρόμου και καρκίνου

Αυτές οι ίδιες ενώσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη οξειδωτικών βλαβών στα κύτταρα και την αποτελεσματική προστασία του οργανισμού κατά των χρόνιων ασθενειών. Άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και διάφορους άλλους δείκτες του μεταβολικού συνδρόμου ή καρδιακή νόσο, έχουν να κερδίσουν σημαντικά από την προσθήκη περισσότερης ρίγανης στη διατροφή τους.

Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα με προβλήματα στο έντερο, χρόνια φλεγμονή, οστεοπόρωση, αλλεργίες, χρόνια κόπωση και πονοκεφάλους. Πολυάριθμες μελέτες έχουν προσδιορίσει ότι η ρίγανη περιέχει δραστικές ενώσεις που στοχεύουν σε κάθε μία από αυτές τις ασθένειες χωρίς επιβλαβείς παρενέργειες. Η ρίγανη είναι επίσης ένα πολύ αποτελεσματικό τρόφιμο για την πρόληψη του καρκίνου.

Μια άλλη μελέτη από πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έδειξε ότι η ρίγανη προκαλεί την απόπτωση καρκινικών κυττάρων, δηλαδή οδηγεί τα καρκινικά κύτταρα σε αυτοκτονία. Με άλλα λόγια, η κατανάλωση της ρίγανης μπορεί να βοηθήσει το σώμα να απαλλαγούμε από κακοήθη καρκινικά κύτταρα, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τα υγιή κύτταρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου