Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Καλαμάρια τουρσί πικάντικα με θρούμπι

Υλικά:

1 κιλό καλαμάρια μέτρια καθαρισμένα
4 φύλλα δάφνη
3 -3 ½ φλιτζάνι καλό ξύδι από κόκκινο κρασί
1 κουτ. σούπας μέλι
3 - 4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες κατά μήκος στη μέση
3 - 4 μικρές κόκκινες καυτερές ξερές πιπεριές, ψαλιδισμένες στη μέση αλλά όχι χωρισμένες
2 κουτ. σούπας σπόρο κόλιανδρο
μια χούφτα ελιές Καλαμών - προαιρετικά
2 - 3 κλωνάρια φρέσκο θρούμπι
ελαιόλαδο για τη γυάλα

Εκτέλεση:

Σε μεγάλη κατσαρόλα βράστε 1 λίτρο νερό με 1 φύλλο δάφνη. Βάλτε τα καλαμάρια στο νερό να βράσουν 15 λεπτά ή περισσότερο, μέχρι να τρυπιέται με πιρούνι η σάρκα τους αλλά να μη μαλακώσουν πολύ, γιατί θα λιώσουν στην άλμη.
Σε ανοξείδωτη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ξύδι με το μέλι, το σκόρδο, την πιπεριά και τον κόλιανδρο. Βγάλτε από τη φωτιά μόλις πάρει βράση.
Στραγγίστε τα καλαμάρια και με κοφτερό μαχαίρι κόψτε τα σε κομμάτια. Βάλτε τα σε γυάλα 750ml, μαζί με τα υπόλοιπα φύλλα δάφνης, τις ελιές, αν τις χρησιμοποιείτε, και το θρούμπι. Περιχύστε με το μείγμα ξυδιού, να σκεπάσει τελείως τα καλαμάρια.
Προσθέστε 2 εκ. ελαιόλαδο από πάνω, σκεπάστε και κρατήστε σε θερμοκρασία δωματίου, ανακινώντας πότε - πότε για μια εβδομάδα τουλάχιστον, προτού να το φάτε. Στο ψυγείο διατηρείται 1 - 2 μήνες. Για το σερβίρισμα, βγάζετε όσο θέλετε, αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και περιχύνετε με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Θα τα φτιάξετε τουλάχιστον μια εβδομάδα προτού τα φάτε. Όταν πρόκειται να σερβίρετε, στραγγίστε τα κομμάτια, περιχύστε με καλό φρουτώδες ελαιόλαδο και πασπαλίστε με φρέσκο ή ξερό θρούμπι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου