Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Το θρούμπι ως συντηρητικό

Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το θρούμπι σαν καρύκευμα αλλά και σαν συντηρητικό των τροφών αφού έχει πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι Κρητικοί έπλεναν τα βαρέλια τους με αυτό, αφού πρώτα το έβραζαν, για να σκοτώσουν τα μικρόβια και τους μύκητες πριν βάλουν το καινούριο τους κρασί. Έχει χρησιμοποιηθεί για τη συντήρηση κρέατος, τυριών και άλλων βρώσιμων προϊόντων καθώς αποτρέπει την δημιουργία βακτηρίων.
Η παρουσία κυρίως της νιασίνης στο θρούμπι, αποτελεί ένα φυσικό συντηρητικό των τροφίμων. Η ιδιότητα αυτή της νιασίνης σε συνδυασμό με την αντιμικροβιακή και την αντιμυκητιακή δράση των υπολοίπων συστατικών, καθιστούν τη χρήση του μυρωδικού αυτού ως ένα βραχυπρόθεσμο τρόπο συντήρησης των τροφίμων.
Είναι φανερό λοιπόν ότι το θρούμπι πέρα από ένα εξαιρετικό μυρωδικό που δίνει γεύση στα φαγητά, αποτελεί και ένα σύμμαχο για την καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.
Τα φυσικά αντιοξειδωτικά  είναι πιο ισχυρά και λιγότερο τοξικά από τα συνθετικά αντιοξειδωτικά που χρησιμοποιούνται  σήμερα στη βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου