Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Το φασκόμηλο σύμμαχος για τη χοληστερόλη

Το φασκόμηλο έχει χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες χρόνια τόσο στη μαγειρική όσο και για θεραπευτικούς σκοπούς. Διαθέτει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών για την υγεία, αλλά μια λιγότερο γνωστή είναι αυτή για την χοληστερόλη.
Αν και οι μελέτες δείχνουν ότι το φασκόμηλο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης, υπάρχουν μόνο λίγες τέτοιες μελέτες. 
Σε μία μελέτη, έξι υγιείς εθελοντές ήπιαν ένα αφέψημα για μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, που αποτελούνταν από 4 γραμμάρια αποξηραμένoυ φασκόμηλου προστίθέμενα σε 300 ml βραστό νερό. Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας ( LDL ) και τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης μειώθηκαν κατά περίπου 12% και 5%, αντίστοιχα, ενώ οι υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (HDL ) αυξήθηκαν έως και κατά 50%. Τα τριγλυκερίδια δεν φαίνεται να επηρεάζονται σε αυτή τη μελέτη.
Μια άλλη μελέτη εξέτασε την κατανάλωση 500 mg φασκόμηλο σε σκόνη κάθε οκτώ ώρες για δύο μήνες σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων με ανεπεξέργαστα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Μετά από δύο μήνες, σημειώθηκε ότι τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων μειώθηκαν κατά σχεδόν 16% και 18%, αντίστοιχα, ενώ η HDL αυξήθηκε έως 10%. Αν και η LDL μειώθηκε ελαφρά σε αυτή τη μελέτη, δεν φαίνεται να είναι στατιστικά σημαντική.
Μελέτες σε ζώα έχουν επίσης εξέτασει τη χρήση του φασκόμηλου στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.. Αλλά μερικές από αυτές τις μελέτες δείχνουν επίσης μια ελαφρά μείωση της LDL, των τριγλυκεριδίων, και της ολικής χοληστερόλης, και μια ελαφρά αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης.
Δεν υπάρχουν πολλές μελέτες που έχουν εξετάσει την αποτελεσματικότητα του φασκόμηλου στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, αλλά τα αποτελέσματα από αυτές τις μελέτες φαίνονται ελπιδοφόρα. Το βότανο αυτό, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και λίγες θερμίδες μπορεί να προστεθεί στη διατροφή και να μειώσει τη χοληστερόλη σας. Επίσης περιέχει μια ποικιλία από συστατικά που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην μείωση της χοληστερόλης, όπως φυτοστερόλες, φλαβονοειδή, τερπενοειδή και πολυφαινόλες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου