Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Ρίγανη και καφεϊκό οξύ

Η ρίγανη είναι ένα φυτό με εξαιρετικές ιδιότητες. Το κύριο συστατικό της ρίγανης είναι το αιθέριο έλαιό της που περιέχει φαινόλες, όπως η θυμόλη και η καρβακρόλη. Επίσης περιέχει μεγάλα ποσοστά σιδήρου, βιταμίνης C, β-καροτίνης , φυτικών ινών και άλλων οξέων.
Ένα από αυτά είναι το καφεϊκό οξύ.
Το αναπτύσσει στο βιβλίο του «Η Χημεία στο πιάτο» και ο ομότιμος καθηγητής της Οργανικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Βάρβογλης.
Ξεκινώντας από το καφεϊκό οξύ, που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, γίνεται η παρατήρηση ότι, αν και το όνομά του τείνει να μας παρασύρει να πιστέψουμε το αντίθετο, δεν υπάρχει μόνο στον καφέ αλλά και σε άλλα τρόφιμα όπως σε αχλάδια, ελιές, σταφύλια, θυμάρι, βασιλικό και στη ρίγανη. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Ειδικά η ρίγανη περιέχει ένα παράγωγό του, το ροσμαρινικό οξύ, με ισχυρότατο αντιοξειδωτικό χαρακτήρα.
Σε ένα από τα πειράματα διαπιστώθηκε ότι καταστέλλει την παραγωγή από τον μύκητα Aspergillus Flavus των καρκινογόνων μεταβολιτών του, των αφλατοξινών, σε ποσοστό 95%.
Σήμερα θεωρείται από τις πλέον αξιόλογες αντικαρκινικές ουσίες που απαντούν στις τροφές, με ισχυρή παρεμπόδιση της ηπατικής μετάστασης»
Έχει αποδειχθεί σε εργαστηριακές δοκιμές ότι τα “μικρόβια” που προκαλούν κοινές ασθένειες δε αντέχουν στο πέρασμά της, ακόμα και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στελέχη μεταλλαγμένων βακτηρίων δεν έχουν καμία άμυνα απέναντι στη ρίγανη (πνευμονία, βρογχικά, γρίπη, κρυώματα,βήχας, τροφικές δηλητηριάσεις και πολλά άλλα).
Η ρίγανη θεωρείται ότι περιέχει τις πλέον αξιόλογες αντικαρκινικές ουσίες αλλά είναι δυστυχώς πολύ φθηνή για να απασχολήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου