Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2014

Που και πως χρησιμοποιούμε το θρούμπι;

Το θρούμπι ανθίζει την άνοιξη και το καλοκαίρι βγάζοντας ρόζ-μωβ ανθάκια. Στη χώρα μας φύονται διάφορα είδη του γένους Satureja όπως το είδος Satureja thymbra, Satureja spinosa, Satureja cretica και άλλα. 
Στην αρχαία Ελλάδα το χρησιμοποιούσαν για να ξεπλύνουν τα βαρέλια πριν βάλουν το κρασί τους για να σκοτώσουν τους μύκητες. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν ως αφροδισιακό. Στα παλαιότερα χρόνια, όταν είχαν πληγές στο στόμα έκαναν γαργάρες με το αφέψημά του με κρασί. Επίσης το έβαζαν στα αυτιά τους για να βελτιώσουν την ακοή τους και να σταματήσουνε το βόμβο. Επίσης, στην Κρήτη, το χρησιμοποιούσαν στις φθειρειάσεις των ζώων, και το έβαζαν στο τυρί τους για να πάρει το άρωμά του. Εκτός από τα χρήση του στη μαγειρική καταναλώνεται ως αφέψημα, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται στην παρασκευή αρωματικού μελιού, λικέρ, οδοντόκρεμας και σαπουνιών. Παράλληλα το χρησιμοποιούμε ως φάρμακο για τα τσιμπήματα των μελισσών, αρωμάτιζαν με αυτό τις σάλτσες και χρησιμοποιούσαν ξύδι με θρούμπι ως άρτυμα. Ο Βιργίλιος έλεγε ότι το θρούμπι έπρεπε να φυτεύεται δίπλα σε κυψέλες επειδή δίνει θαυμάσια γεύση στο μέλι. Τελος, με τον ίδιο τρόπο το χρησιμοποιούμε όπως ακριβώς τη ρίγανη και το θυμάρι, σε ψητά κρέατα και πουλερικά, ψάρια, σούπες, σάλτσες, ομελέτες, πίτσες, αυγά, σαλάτες, λαχανικά και όσπρια. Χάρη στις αντιτοξικές ιδιότητες που διαθέτει θεωρείται ιδανικό για όλα τα δύσπεπτα πιάτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου