Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Παξιμάδια λαδιού με ρίγανη

Υλικά:

400 γρ αλεύρι κίτρινο ζυμωτό
100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα νερό χλιαρό
½ κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ρίγανη
1 ½ φακελάκι μαγιά ξηρή
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
Μια πρέζα πιπέρι

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε τα αλεύρια με το αλάτι. Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το νερό, το ελαιόλαδο, την ρίγανη, την μαγιά, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο.Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και προσθέτουμε σιγά-σιγά τα αλεύρια, ζυμώνοντας διαρκώς μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη, απαλή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά περίπου, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού φουσκώσει την πατάμε λίγο με το χέρι να ξεφουσκώσει, την χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη και πλάθουμε φρατζόλες.Τις τοποθετούμε στην λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και αφήνουμε και πάλι σε ζεστό μέρος για άλλη 1 ώρα ή μέχρι να γίνουν διπλάσια.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο και ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 10 λεπτά. Κόβουμε την κάθε φρατζόλα σε ίσες φέτες, τις αραδιάζουμε και πάλι στην λαμαρίνα του φούρνου και τις φουρνίζουμε, στους 120ο για 45 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν καλά. Αφήνουμε τα παξιμαδάκια να κρυώσουν εντελώς και τα φυλάμε σε μεταλλικό ή γυάλινο κουτί που κλείνει καλά.Απολαύστε τα!
Είναι εξαιρετικό και ως ψωμάκι, μπορούμε λοιπόν να το απολαύσουμε χωρίς να το παξιμαδιάσουμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου