Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Ιστορικά στοιχεία για το φασκόμηλο

Το φασκόμηλο είναι εγγενές σε χώρες γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα και έχει καταναλωθεί στις περιοχές αυτές εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στις φαρμακευτικές λαϊκές παραδόσεις το φασκόμηλο έχει μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες για την χρήση του από οποιοδήποτε φαρμακευτικό βότανο.

Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι εξύμνησαν και εκτίμησαν τις πολλές θεραπευτικές ιδιότητες του φασκόμηλου. Οι Ρωμαίοι το αντιμετώπιζαν ως ιερό και δημιουργούσαν μια ειδική τελετή για τη συλλογή του. Και οι δύο πολιτισμοί το χρησιμοποιούσαν ως συντηρητικό για το κρέας, μια παράδοση που συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές της ψύξης. Αυτό που γνώριζαν αυτοί οι πολιτισμοί από την εμπειρία τους, ότι το φασκόμηλο θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της φθοράς, τώρα επιβεβαιώνεται από την επιστήμη, η οποία έχει απομονώσει πολλά αντιοξειδωτικά του βοτάνου.

Η φήμη του φασκόμηλου συνεχίστηκε σε όλη την ιστορία. Άραβες γιατροί του 10ου αιώνα πίστευαν ότι προωθεί την αθανασία, ενώ τον 14ο αιώνα οι Ευρωπαίοι το χρησιμοποιούσαν για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από την μαγεία. Ήταν τόσο μεγάλη η ζήτηση φασκόμηλου στην Κίνα κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα, εκτιμάται για το γευστικό ρόφημα που κάνει, που οι Κινέζοι το αντάλλαζαν με την τριπλάσια ποσότητα τσαγιού .

Και αυτή η εκτίμηση για το φασκόμηλο δεν έχει ξεθωριάσει. Το 2001, η Διεθνής Ένωση Βοτάνων απένειμε στο φασκόμηλο τον τίτλο  "Βότανο της χρονιάς."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου