Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Γιατί πρέπει να συνδυάζουμε το κρέας με τη ρίγανη;

Αν σου αρέσει το κρέας, τουλάχιστον φρόντισε, όποτε το τρως, να έχει άφθονη ρίγανη. Αυτό το υπέροχο μπαχαρικό, που αφθονεί στην ελληνική φύση, εκτός από την ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά που προσδίδει στο κρέας, βοηθά ώστε οι αρνητικές επιπτώσεις από την κατανάλωσή του να είναι οι λιγότερες δυνατές.

Το κρέας περιέχει νιτρικά οξέα, τα οποία συνδυασμένα με τις αμίνες του στομάχου δημιουργούν νιτροζαμίνες, ουσίες που είναι δυνάμει καρκινογόνες. Από την άλλη, η ρίγανη εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Συγκεκριμένα δύο συστατικά της, η θυμόλη και η καρβακρόλη, εμποδίζουν τη δράση των ελεύθερων ριζών. Μάλιστα πειραματικά δεδομένα έδειξαν ότι η ρίγανη έχει πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα ακόμα και από δύο συνθετικά παρασκευασμένα αντιοξειδωτικά (BHT και BHA) που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα στα συσκευασμένα κρέατα, ενώ εμφανίζει 12 φορές πιο δυνατή αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η ρίγανη αποτελεί πολύ καλή πηγή σιδήρου, β-καροτίνης και φυτικών ινών, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα καθιστώντας ακόμα ιδανικότερη τη σχέση της με το κρέας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου