Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Πότε συλλέγουμε το θρούμπι;

Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Satureja thymbra (Σατουρέγια η θύμβρα). Ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών και στη χώρα μας το συναντούμε με τις κοινές ονομασίες θρούμπα, γεροντόχορτο, θρούμπι, θρύμπα, τραγορίγανος, ζαρμπούνι ή ζαμπούρι.

Ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο. Η συλλογή πρέπει να γίνεται από τα μέσα Ιουνίου μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Χρήσιμα μέρη του φυτού είναι τα φύλλα και οι ανθισμένες κορυφές. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα επίγεια τμήματα. Το αιθέριο έλαιο του φυτού λαμβάνεται με απόσταξη από τα άνθη, φύλλα και κλαδιά και την καλύτερη ποιότητα την δίνουν τα αποξηραμένα φυτά.

 Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά την διαχείριση των ανεκτίμητων αυτών περιουσιακών στοιχείων της φύσης. Πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον, να μην γινόμαστε απειλή προς αυτό και να έχουμε αίσθηση της ευθύνης σε οποιαδήποτε δραστηριότητά μας, χωρίς να το επιβαρύνουμε. Ποτέ μα ποτέ δεν συλλέγουμε είδη που απειλούνται με εξαφάνιση και ποτέ μα ποτέ δεν ξεριζώνουμε οποιοδήποτε φυτό. Συλλέγουμε την ποσότητα που μας είναι απαραίτητη για τις ανάγκες μας και όχι περισσότερη. Το πλεόνασμα μετά από καιρό χάνει το άρωμα και τις ιδιότητές του και πλέον έχουμε ένα υποβαθμισμένο πρoϊόν που ίσως τελικά καταλήξει στα σκουπίδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου