Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Ρίγανη για την διάρροια των ταξιδιωτών

Η διάρροια των ταξιδιωτών (ΔΤ) αποτελεί το συχνότερο αλλά και πιό προβλέψιμο πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με το ταξίδι. Το ποσοστό προσβολής κυμαίνεται από 30-70%, ανάλογα με τον προορισμό.
H πιθανότητα προσβολής από ΔΤ δεν μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως ακόμα και αν εφαρμοστούν πιστά οι κανόνες ατομικής υγιεινής και οι διεθνείς οδηγίες πρόληψης. Ο βασικότερος παράγοντας για την εμφάνισή της είναι η η μη τήρηση υψηλού επίπεδου υγιεινής στους χώρους εστίασης.

Λοιμώδεις παράγοντες
Στο 80-90% των περιπτώσεων το αίτιο είναι κάποιο βακτηρίδιο, ενώ οι ιοί απομονώνονται στο 5-8%. Σε ταξιδιώτες που παραμένουν σε χώρες υψηλού κινδύνου για μεγάλο διάστημα, τα παράσιτα ευθύνονται για το 10% των περιπτώσεων. Το πιο συχνό βακτηρίδιο είναι το ETEC E. coli, ακολουθούμενο από το C. jejuni, τη Shigella spp. και τη Salmonella spp., ενώ σε αυξανόμενη συχνότητα αναγνωρίζονται η Aeromonas spp. και ηPlesiomonas spp. Οι ιοί που απομονώνονται ανήκουν στις κατηγορίες των νοροϊών, ροταϊών και αστροϊών. Η Giardia είναι το κύριο παθογόνο από τα πρωτόζωα, ενώ η Entamoeba histolytica και το Cryptosporidium είναι σχετικά σπάνια αίτια. Ο κίνδυνος για ΔτΤ από Cyclospora είναι καθαρά γεωγραφικός και εποχικός.
Έχετε μαζί σας σε κάθε ταξίδι ένα σακουλάκι ρίγανη. Η ρίγανη είναι αντιδιαρροϊκή, αντιική, αντιφλεγμονώδης και βακτηριοκτόνα και θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα δυσάρεστα συμπτώματα της διάρροιας των ταξιδιωτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου