Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Τυρόπιτα με κρεμμύδια και φρέσκο θυμάρι

Υλικά:

- 2 φύλλα ζύμης σφολιάτας
- 1 κιλό ξερά κρεμμύδια (σε λεπτές φέτες)
- 200 γρ. ανάμεικτα κίτρινα τυριά (τριμμένα)
- 200 γρ. φέτα (τριμμένη)
- 3 αυγά
- 1 αυγό επιπλέον (χτυπημένο)
Για την επιφάνεια:
- 75 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 240 ml κρέμα γάλακτος
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι
- 1 μικρό ματσάκι φρέσκο θυμάρι
- Λίγο μοσχοκάρυδο
- Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Σοτάρουμε πρώτα τα κρεμμύδια στο βούτυρο, κομμένα σε λεπτές φέτες και τα αφήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα και να μαλακώσουν. Έπειτα, τα αποσύρουμε, τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι και τα ανακατεύουμε καλά έτσι ώστε να πάει παντού.
2. Σε μεγάλο μπολ, σπάμε τα αυγά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, χτυπάμε καλά το μείγμα και ρίχνουμε τα αλευρωμένα κρεμμύδια, τα κίτρινα τυριά, καλά τριμμένα, τη φέτα (όχι πολύ αλμυρή), ψιλοκομμένη, λίγο μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε (με προσοχή στο αλάτι σε περίπτωση που τα τυριά είναι ήδη αλμυρά). Στη συνέχεια, ρίχνουμε στη γέμιση φυλλαράκια από το θυμάρι και ανακατεύουμε όσο καλύτερα γίνεται ώστε να πάνε παντού.
3. Σε στρογγυλό ταψάκι 28-30 εκατοστών (ή σε ταρτιέρα), απλώνουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας σαν βάση και αδειάζουμε τη γέμιση των τυριών, ισιώνοντας την και κατανέμοντας την σωστά στο ταψί. Έπειτα, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, κόβουμε όσο περισσεύει από τις άκρες, προσέχουμε να μην βγαίνει καθόλου η γέμιση έξω και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με το ένα χτυπημένο αυβγό. Τέλος, κάνουμε πιρουνιές σε διάφορα σημεία της τυρόπιτας, για να βγαίνει ο ατμός και ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 50 περίπου λεπτά, στο κάτω μέρος του φούρνου για να μην μας αρπάξει. Σερβίρουμε την πίτα ζεστή!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου