Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Γιατροσόφια με φασκόμηλο

Το φασκόμηλο έχει έντονη αρωματική οσμή και καλλιεργείται για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, ως αφέψημα και ως καρύκευμα. Τα φύλλα που είναι και το κατεξοχήν χρησιμοποιούμενο μέρος του φυτού συλλέγονται λίγο πριν ή κατά την αρχή της ανθοφορίας με ξηρό και ηλιόλουστο καιρό, το Μάιο ή τον Ιούνιο και ξηραίνονται στη σκιά. Μερικά πετυχημένα γιατροσόφια με φασκόμηλο που ταξίδεψαν διαμέσου των αιώνων μέχρι σήμερα είναι τα πιο κάτω:

Φασκόμηλο για το συνάχι
Αρπάξατε ένα ενοχλητικό συνάχι και θέλετε να απαλλαγείτε από τις βλέννες που μπλοκάρουν τα ρουθούνια και τα πνευμόνια σας; Ρίξτε 10 φύλλα φρέσκο ή αποξηραμένο φασκόμηλο για 15 λεπτά μέσα σε ένα καυτό ποτήρι γάλα. Σουρώστε και πιείτε το όσο είναι ζεστό. Το φασκόμηλο έχει αποξηραντικές ιδιότητες και θα επιδράσει άμεσα στους βλεννογόνους του αναπνευστικού.

Φασκόμηλο για τον πονόλαιμο
Γνωστό από την αρχαιότητα για την αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή του δράση, το φασκόμηλο έχει θαυμάσια αποτελέσματα σε περίπτωση που υποφέρετε από πονόλαιμο. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το χρησιμοποιήσετε είναι οι γαργάρες. Για το λόγο αυτό, θα διαλύσετε ή θα φτιάξετε ένα έγχυμα ρίχνοντας 1 κουταλάκι αποξηραμένα φύλλα φασκόμηλου για 10 λεπτά σε μισό λίτρο καυτό νερό. Θα χρειαστεί να κάνετε 2-3 φορές την ημέρα γαργάρες και να ακολουθήσετε τη θεραπεία συστηματικά, τουλάχιστον για 3 ημέρες.

Φασκόμηλο για το πρήξιμο της περιόδου
Εάν υποφέρετε από το πρήξιμο της περιόδου, τότε 3 με 4 φλυτζάνια φασκόμηλο την ημέρα, θα σας ανακουφίσουν. Εκτός από τις μέτριες διουρητικές του ικανότητες, χάρη στις οποίες αποβάλλονται τα κατακρατούμενα υγρά, φαίνεται ότι έχει ευεργετική επίδραση και στην διάθεσή μας πριν και κατά την διάρκεια της περιόδου. Η λαϊκή μάλιστα, σοφία λέει ότι «ελαφραίνει το πνεύμα», χαλαρώνοντάς μας.

Φασκόμηλο για τις άφθες στο στόμα
Φτιάξτε ένα αφέψημα φασκόμηλου όπως περιγράψαμε παραπάνω και κάντε γαργάρες πολλές φορές τη μέρα.

Φασκόμηλο για την δυσοσμία των ποδιών
Κάντε ένα ποδόλουτρο με αφέψημα φασκόμηλου και θα απαλλαγείτε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου