Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014

Ψωμί στη φόρμα με ρίγανη και θυμάρι

Υλικά:

Για 1 μακρόστενη φόρμα του κέικ
50 ml ελαιόλαδο
2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι ολικής άλεσης
2 κοφτά κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (σκόνη)
1 κουτ. γλυκού αλάτι
½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
½ κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
300 ml γάλα
λίγο επιπλέον αλεύρι, για την επιφάνεια που θα ζυμώσουμε
2 κουτ. σούπας σουσάμι, για το πασπάλισμα


Εκτέλεση:

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Λαδώνω μια μέτρια μακρόστενη φόρμα του κέικ με 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο.
Σε μια λεκανίτσα ρίχνω τα δύο είδη αλευριού, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι, τη ρίγανη και το θυμάρι και ανακατεύω καλά.
Κάνω μια λακκούβα στη μέση και ρίχνω εκεί το γάλα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατεύω με κυκλικές κινήσεις με τα χέρια, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και σταδιακά να σχηματιστεί μια ζύμη. Αν προκύψει ιδιαίτερα σφικτή, προσθέτω 1 - 2 κουτ. σούπας γάλα ή νερό. Αν προκύψει υγρή και λασπώδης, προσθέτω λίγο ακόμα αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Τη ζυμώνω με τις γροθιές μου, για 5 - 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει λεία και εύπλαστη, πασπαλίζοντας πότε-πότε με ελάχιστο αλεύρι για να μην κολλάει στα χέρια.
Δίνω μακρόστενο σχήμα στη ζύμη και την μεταφέρω στη φόρμα, εφαρμόζοντάς την καλά στα τοιχώματα. Εναλλακτικά, καλύπτω με λαδόκολλα τον πάτο ενός στρογγυλού ταψιού με διάμετρο 24 εκ., πλάθω τη ζύμη σε καρβέλι και το βάζω στο ταψί, τραβώντας την απαλά για να καλύψει σχεδόν τον πυθμένα.
Με τη μύτη ενός μαχαιριού κάνω 3 - 4 λοξές και ρηχές τομές στην επιφάνεια της ζύμης και πασπαλίζω με το σουσάμι.
Ψήνω για 45 - 50 λεπτά, μέχρι το ψωμί να φουσκώσει και να ροδίσει ωραία.
Βγάζω τη φόρμα από το φούρνο, αφήνω το ψωμί να κρυώσει για 10 λεπτά και το ξεφορμάρω. Το ακουμπάω σε μια σχαρίτσα για να «αναπνέει» από την κάτω πλευρά και να μην λασπώσει και το αφήνω να κρυώσει τελείως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου