Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

10 οφέλη υγείας από το θυμάρι

Κυρίως το θυμάρι είναι δημοφιλές για την μαγειρική χρήση του. Ωστόσο, εδώ και χρόνια αυτό το βότανο είναι επίσης γνωστο για τις θεραπευτικές ιδιότητες του σχετικά με αναπνευστικές και γαστρεντερικές διαταραχές. Παρακάτω είναι μερικά από τα οφέλη για την υγεία από το θυμάρι.

  1. Αιώνες πίσω,  οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το θυμάρι ως υγρό ταρίχευσης. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το θυμάρι έχει συντηρητικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τα τρόφιμα να διαρκούν περισσότερο. Μέλι και θυμάρι αναμειγνύονται μαζί και μπορεί να εφαρμοστεί πάνω από τις μικρές πληγές για να εκμεταλλευτούν τις αντιμυκητιακές ιδιότητες που εμποδίζουν τη μόλυνση.
  2. Το θυμάρι όπως και πολλά άλλα βότανα και μπαχαρικά, έχουν απίστευτη αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά είναι παρούσα σε όλα σχεδόν τα φυτικά προϊόντα διατροφής, αλλά βρίσκονται σε αφθονία στο θυμάρι. Έτσι, η ένταξη του θυμαριού στη διατροφή δίνει τεράστια προστασία από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται λόγω των ελευθέρων ριζών που διευκολύνουν τη γήρανση. Προστασία από τις ελεύθερες ρίζες βοηθά στην πρόληψη διαφόρων παθήσεων που αρχίζουν λόγω της γήρανσης. Αντιοξειδωτικά παρέχουν προστασία έναντι διαφόρων εκφυλιστικών ασθενειών όπως η αρθρίτιδα, ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο διαβήτης και η νόσος του Αλτσχάιμερ.
  3. Εκχύλισμα θυμαριού μπορεί να είναι χρήσιμο σε αναπνευστικά προβλήματα όπως η βρογχίτιδα και το άσθμα. Μια κουταλιά μέλι και ψιλοκομμένο θυμάρι μπορεί να καταναλωθεί για να διευκολύνει κρίση άσθματος. Το θυμάρι διευκολύνει το πέρασμα του αέρα και τους πνεύμονες. Αυτό το βότανο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για τη θεραπεία του πονόλαιμο και του κοκίτη.
  4. Το θυμάρι είναι ευρέως γνωστό για την ανακούφιση του πόνου και τις αντισπασμωδικές ιδιότητες του. Το τσάι που παρασκευάζεται με θυμάρι μπορεί να διευκολύνει τις κράμπες της περιόδου.  Είναι επίσης χρήσιμο για τη διευκόλυνση της πέψης και τον καθαρισμό του εντερικό σωλήνα με την αφαίρεση βλέννας. Βοηθά επίσης στα φουσκώματα.
  5. Το θυμάρι έχει αποτελεσματικές αντιρευματικές ιδιότητες. Οι ρευματισμοί προκαλούνται λόγω της ακατάλληλης κυκλοφορία του αίματος και αυξημένα τοξικά επίπεδα στον οργανισμό. Το θυμάρι βοηθά στην καταπολέμηση αυτών των δύο διαταραχών. Δρα ως διουρητικό, και διευκολύνει την ούρηση αφαιρώντας έτσι τις τοξίνες από το σώμα. Επίσης οι διεγερτικές του ιδιότητες εξασφαλίζουν καλύτερη κυκλοφορία σε όλο το σώμα.
  6. Έλαιο θυμαριού είναι ευεργετικό για την καρδιακή υγεία. Αντισπασμωδικές ιδιότητες: χαλαρώνει καρδιακές αρτηρίες και τις φλέβες μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση και το άγχος στους καρδιακούς μυς. Ενισχύει τους μυς της καρδιάς και διατηρεί την καρδιακή λειτουργία σωστή.
  7. Το θυμάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αρωματοθεραπεία και οι ιδιότητές του να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και την αλλαγή της διάθεσης. Όταν χρησιμοποιείται ως μέρος της αρωματοθεραπείας, μπορεί να λειτουργήσει ως ένας κατευναστικός παράγοντας για να απαλύνει τις συνθήκες άγχους. Λουτρό θυμάρι έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για την θεραπεία από τους πόνους.
  8. Έλαιο θυμαριού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα, και κρέμες του σώματος. Αυτό το έλαιο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε στοματικές πλύσεις για να αποτρέψει την κακή αναπνοή και τη φθορά των δοντιών. Παρέχει προστασία κατά του σχηματισμού πλάκας, έλκη στο στόμα και αμυγδαλίτιδα.
  9. Το θυμάρι έχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα, κυρίως σίδηρο. Αυτό το βότανο μπορεί να μην είναι το πιο πλούσιο σε σίδηρο, αλλά και δύο κουταλιές της σούπας αποξηραμένο θυμάρι μπορεί να μας προσφέρει την καθημερινή απαίτηση του σιδήρου σε ένα ενήλικο σώμα.
  10. Το θυμάρι είναι επίσης μια από τις πλουσιότερες πηγές μαγγανίου, καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου. Παρέχει επίσης σε άφθονη ποσότητα βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, βιταμίνη του συμπλέγματος Β, και φολικό οξύ. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία, για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, βοηθούν τους νευροδιαβιβαστές για την ενίσχυση της λειτουργικότητας του εγκεφάλου του, να αναπτύξουν υγιείς βλεννογόνους, και να αναπτύξουν αντίσταση σώματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου