Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014

Άσπρη φασολάδα γιαχνί με ρίγανη

Υλικά:

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές ροδέλες
1/2 κιλό μεσαία λευκά φασόλια, μουσκεμένα αποβραδίς και στραγγισμένα
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κλωνάρι σέλινο κομμένο σε κομμάτια
1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
1 ματσάκι μαϊντανός (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένος
2 - 3 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη (τα φυλλαράκια μόνο) ή -1/2 κουτ. γλυκού ξερή
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
χυμός από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Αφότου πάρουν μία βράση τα φασόλια μας, πετάμε το πρώτο νερό.
Ζεσταίνουμε 2 - 3 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
Προσθέτουμε τα φασόλια, τη ζάχαρη, το σέλινο και το καρότο. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε ζεστό νερό, τόσο που να τα σκεπάζει.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε τα φασόλια να σιγοβράσουν για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. (Αν τα φασόλια δεν είναι πολύ βραστερά, θα συνεχίσουμε το βράσιμο για λίγη ώρα, προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό).
Δυναμώνουμε τη φωτιά, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε το φαγητό με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Μόλις αρχίσει να χυλώνει και να μην έχει πολλά ζουμιά, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, πασπαλίζουμε με μπόλικο μαϊντανό και ρίγανη και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου