Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Φασκόμηλο τηγανισμένο, με κουρκούτι μπύρας

Υλικά:

για το κουρκούτι
125 ml μπύρας
100 γρ αλεύρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, ανάλογα με τα γούστα.
καμιά 20ρια φύλλα φασκόμηλου, φρέσκα και αρωματικά
1 ασπράδι αυγού

για το τηγάνισμα
μπόλικο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

 Διαλέγουμε φυλλαράκια φρέσκα-φρέσκα, της “ώρας” που λένε, να έχουν όλο το άρωμά τους,
 και –κατά το δυνατόν– μεγάλα. Τα μεγαλύτερα, λοιπόν, και με ένα κομμάτι από τον μίσχο τους, θα βοηθήσει στο πιάσιμό τους.
 Αδειάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ,
 προσθέτουμε την μπύρα, κρύα-κρύα
 και ανακατεύουμε με ένα σύρμα αυγών.
 Προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και,
 αφού πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα,
 καλύπτουμε το μπολ με μία πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουρασθεί για τουλάχιστον 30 λεπτά. Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα φύλλα του φασκόμηλου, πάνω σε καθαρή πετσέτα ή και σε χαρτί κουζίνας. Εάν πέσουν βρεγμένα στο καυτό λάδι.... καήκατε. Στην κυριολεξία. Όταν κοντεύει να περάσει το μισάωρο, κτυπούμε το ασπράδι, μαζί με λίγο αλάτι, σε σφικτή μαρέγκα (όσο μπορούμε πιο σταθερή, έχει σημασία η ποσότητα του αέρα που θα “παγιδευθεί” μέσα του). Τουμπάρουμε το κτυπημένο ασπράδι μέσα στο κρύο μείγμα της μπύρας, και το ενσωματώνουμε, με απαλές κινήσεις και προσέχοντας να μη ξεσφίξει και νερουλιάσει, το κτυπημένο ασπράδι. Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι ένα αφράτο και μετρίως πηκτό κουρκούτι. Βουτάμε (κρατώντας τα από τον μίσχο τους) τα φυλλαράκια του φασκόμηλου, ένα την φορά, στο κουρκούτι μας και στη συνέχεια, τα ρίχνουμε να τηγανισθούν σε άφθονο καυτό ελαιόλαδο λίγα λίγα,  για να μη μας κολλήσουν μεταξύ τους, γυρίζοντάς τα με τη βοήθεια ενός πιρουνιού για να τηγανισθούν και από τις δύο πλευρές τους. Όταν τηγανισθούν καλά και το κουρκούτι έχει πάρει το γνωστό χρυσαφί χρωματάκι, αφαιρούμε τα φυλλαράκια από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τα ακουμπούμε σε απορροφητικό χαρτί για να αποβάλουν το παραπανίσιο λάδι. Τα αλατίζουμε και τα παρουσιάζουμε ζεστά-ζεστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου