Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Η Ρίγανη προσφέρει άρωμα και υγεία

 Η Ελληνική ρίγανη είναι φυτό πολυετές εξαιρετικής ποιότητας και θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως. Τη βρίσκουμε σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές.
Στην Αρχαία Ελλάδα θεωρούσαν τη ρίγανη σύμβολο χαράς και ευτυχίας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι συνήθιζαν το στεφάνι στους γάμους να περιέχει και κλαδιά ρίγανης.
Πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία , β καροτίνη , βιταμίνη C, νιασίνη, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, ψευδάργυρο, χαλκό.
Η ρίγανη αποτελεί επίσης πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. 

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της ρίγανης : αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, επουλωτικές, τονωτικές, χωνευτικές, εφιδρωτικές, αντιβηχικές, αντισηπτικές, διουρητικές, αναλγητικές, αντιβακτηριδιακές, και αντιρρευματικές.
Οι ουσίες που δίνουν στη ρίγανη τις αντισηπτικές της ιδιότητες είναι η καρβακρόλη και η θυμόλη ενώ οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες αποδίδονται στα φλαβονοειδή.
Μελέτες που έχουν γίνει έχουν διαπιστώσει ότι η προσθήκη ρίγανης στο ελαιόλαδο ενισχύει την ήδη ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου