Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Μελέτη για τα οφέλη του θυμαριού στο δέρμα

Το θυμάρι είναι ένα από τα πιο γνωστά φαρμακευτικά φυτά με πλήθος ιατρικών εφαρμογών, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο για πολλούς αιώνες.Το θυμάρι έχει ένα πολύ ευχάριστο αναζωογονητικό άρωμα και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα που χρησιμοποιούνται στις κουζίνες μας ως καρύκευμα για τα πιάτα με όλα τα είδη κρέατος (κυρίως αρνί, βοδινό κρέας, κλπ), καθώς και για σούπες, βραστά, ή σάλτσες. Είναι ένα πολύ αξιόλογο φαρμακευτικό βότανο, με πολλά οφέλη για την υγεία και έχει μελετηθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε πολλές χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα από μια ομάδα επιστημόνων στο Leeds Metropolitan University, το θυμάρι μπορεί να είναι μια αποτελεσματική, φυσική θεραπεία για την περιποίηση του δέρματος και την καταπολέμηση της ακμής.

Το θυμάρι έχει γίνει γνωστό ως ένα από τα καλύτερα φυσικά αντιβιοτικά για λοιμώξεις του δέρματος. Άλλωστε, όπως τα τελευταία ευρήματα δείχνουν, χρησιμοποιώντας το θυμάρι για τη θεραπεία της ακμής μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από οποιαδήποτε γνωστή κρέμα και λοσιόν. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτή η φυσική θεραπεία μπορεί να συνιστάται ιδιαίτερα για εκείνους τους ανθρώπους που πάσχουν από την ακμή και άλλες δερματικές μολύνσεις, και έχουν υψηλή ευαισθησία του δέρματος, έτσι ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιούν κοινές αντιφλεγμονώδεις κρέμες και καλλυντικά. Τα ευρήματα της ομάδας εμπειρογνωμόνων παρουσιάστηκαν από την Dr Margarita Gomez-Escalada, επικεφαλή της μελέτης και καθηγήτρια στο Leeds Metropolitan University.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι επιστήμονες εξέτασαν τις επιδράσεις πολλών φυσικών θεραπειών, αλλά το βάμμα θυμαριού  αποδείχθηκε να είναι η πιο αποτελεσματική φυσική θεραπεία μεταξύ αυτών που εξετάστηκαν.
 Οι ειδικοί ανέλυσαν τις καθαρές αντιβακτηριακές δράσεις αυτών των βαμμάτων αποκλείοντας τις αποστειρωτικές ιδιότητες του αλκοόλ στα βάμματα.

 Ενώ το θυμάρι, η καλέντουλα και η σμύρνα είναι κοινά βότανα και εναλλακτικές λύσεις για την τυπική αντιβακτηριακή πλύση του δέρματος, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει την επίδραση που έχουν στο βακτήριο που προκαλεί τη λοίμωξη που οδηγεί στην ακμή. Οι επιστήμονες συνέκριναν επίσης τα αποτελέσματα και τα οφέλη του βάμματος θυμαριού και του υπεροξείδιο του βενζολίου (σε τυποποιημένες συγκεντρώσεις), το οποίο είναι το πιο κοινό συστατικό των περισσότερων κρεμών κατά της ακμής. Αποδείχθηκε ότι το θυμάρι μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο, και μερικές φορές ακόμη και πιο αποτελεσματικά από το υπεροξείδιο του βενζολίου. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι οι ανακαλύψεις για τα οφέλη του θυμαριού για τη φροντίδα του δέρματος θα ανοίξουν ένα νέο δρόμο για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής θεραπείας για την ακμή και τις δερματικές μολύνσεις που μπορεί να λειτουργεί καλά και για τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου