Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Κουκιά ξερά με ντομάτα, ρίγανη και καυτερή πιπεριά

Υλικά:

500 γρ. ξερά κουκιά
2 κρεμμύδια μεγάλα ξερά ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 δαφνόφυλλα
3 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
1 πιπεριά κόκκινη αποξηραμένη και ψιλοκομμένη
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Eκτέλεση:

Μουσκεύουμε τα κουκιά σε αρκετό κρύο νερό από το προηγούμενο βράδυ. Λίγη ώρα πριν από το μαγείρεμα, τα σουρώνουμε και τα τρίβουμε καλά μεταξύ τους με τα χέρια μας για να φύγουν οι περισσότερες φλούδες και η μαύρη επιφάνεια που έχουν στην κορυφή τους. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό. Μόλις βράσει, ρίχνουμε μέσα τα κουκιά και, μόλις κοχλάσει το νερό, μετράμε 2 λεπτά, τα βγάζουμε και τα σουρώνουμε. Βάζουμε σε κατσαρόλα 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τη ρίγανη για 4 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τον πελτέ, την καυτερή πιπεριά και τη δάφνη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συχνά για 2 επιπλέον λεπτά. Βάζουμε στην κατσαρόλα τα καθαρισμένα κουκιά, αλατοπιπερώνουμε και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά με το υπόλοιπο μείγμα. Βάζουμε στην κατσαρόλα νερό αρκετό να σκεπάσει κατά τα 3/4 τα κουκιά και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν ή για 45 περίπου λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου