Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Θρούμπι και μαγειρικές χρήσεις

Το θρούμπι είναι ένα αρωματικό ποώδες φυτό, ετήσιο της οικογένειας των Χειλανθών που ευδοκιμεί σε όλη την μεσόγειο και ιδιαίτερα σε ξηρές και πετρώδεις περιοχές. Από την αρχαιότητα χρησιμοποιείται σαν βότανο για τις διάφορες ασθένειες αλλά και σαν αρωματικό στη μαγειρική. Τα φύλλα, νωπά ή ξηρά, μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο μαγείρεμα. Το θρούμπι έχει μια ελαφρά, πικάντικη γεύση, που μοιάζει με τη ρίγανη και το θυμάρι. Αυτό το βότανο προσδίδει ιδιαίτερη γεύση όπου και αν χρησιμοποιηθεί.

Προκειμένου να διατηρήσει ανέπαφο το άρωμα και η γεύση του, το θρούμπι προστίθεται συνήθως την τελευταία στιγμή σε συνταγές μαγειρικής. Αυτό συμβαίνει επειδή με το παρατεταμένο μαγείρεμα εξατμίζονται τα αιθέρια έλαιά του.

Τα φρέσκα φύλλα του χρησιμοποιούνται ως γαρνιτούρα σε σαλάτες.
Επίσης έχει χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή διαφόρων ειδών σούπας και σαλτσών.
Επιπλέον, μαζί με άλλα πικάντικα στοιχεία, το θρούμπι χρησιμοποιείται για να μαριναριστεί το κοτόπουλο, τα ψάρια και συνταγές με βάση το κρέας.
Χρησιμοποιείται όπως η ρίγανη και το θυμάρι, σε ψητά κρέατα και πουλερικά, ψάρια, σούπες, ομελέτες, πίτσες, αυγά, λαχανικά και όσπρια. Το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε γεύση στα φασόλια, αρακά, κυνήγι και λουκάνικα. Αφέψημα από θρούμπι είναι ένα δημοφιλές ποτό για την γενικότερη υγεία. Χάρη στις αντιτοξικές ιδιότητες που διαθέτει θεωρείται ιδανικό για όλα τα δύσπεπτα πιάτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου