Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Ταρτάκια με κρεμμύδι και κρέμα γραβιέρας

Υλικά:

Για τη τάρτα
250γρ. αλεύρι
125γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
8γρ. ζάχαρη
5γρ. αλάτι
10γρ. νερό
1 μεγάλο αυγό

Για τη γέμιση
700γρ. κρεμμύδι ξερό κομμένο λεπτές φέτες
120γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
2 κ.σ ξύδι μπαλσάμικο
2 κ.σ ζάχαρη
1 κ.γ θυμάρι ξερό τριμμένο
1 κ.γ δενδρολίβανο ξερό τριμμένο
1 κ.γ ρίγανη ξερό τριμμένο
1 κ.γ θρούμπι ξερό τριμμένο
αλάτι
πιπέρι

Για την κρέμα
300ml κρέμα γάλακτος
300γρ. πικάντικη γραβιέρα τριμμένη
1 κρόκο αυγού
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Φτιάξτε τη ζύμη για την τάρτα. Στον κάδο του μίξερ βάλτε το αλεύρι ( κοσκινισμένο) τη ζάχαρη και το βούτυρο που έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να είναι μαλακό, το αλάτι και με το γάντζο (εξάρτημα του μίξερ) ζυμώστε προσθέτοντας το αυγό με το νερό σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί, χωρίς να την δουλέψετε πολύ για να μην σκληρύνει.
Τυλίξτε τη ζύμη σε διάφανη μεμβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο για 30’ να ξεκουραστεί.
Φτιάξτε τη γέμιση. Σε ένα ξύλο κοπής , καθαρίστε τα κρεμμύδια κόψτε τα στη μέση και έπειτα σε λεπτές φέτες, βάλτε τα σε ένα μπολ.
Πάρτε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε τη στη φωτιά, προσθέστε το βούτυρο και μόλις λιώσει ρίξτε τα κρεμμύδια , αφήστε τα να μαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα 20-25’ περίπου. Τα τελευταία 10’ ρίξτε το ξύδι μπαλσάμικο, τη ζάχαρη, το θυμάρι, το δενδρολίβανο, τη ρίγανη και το θρούμπι για να αρωματιστούν ,αφήστε το στην άκρη να κρυώσει.
Φτιάξτε τη κρέμα γραβιέρας. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάλτε τη κρέμα γάλακτος και ζεσταίνετε ελαφρά , τρίψτε σε ένα τρίφτη τη γραβιέρα και προσθέστε τη στη ζεστή κρέμα , ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δέσει. Στη συνέχεια αποσύρετε από τη φωτιά και με ένα μίξερ χειρός χτυπήστε τη κρέμα γραβιέρας, προσθέτοντας τον κρόκο αυγού μέχρι να γίνει λεία και να ομογενοποιηθεί. Αφήστε τη στην άκρη.
Πάρτε τη ζύμη από το ψυγείο, αφήστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και ανοίξτε τη σε αλευρωμένη επιφάνεια με ένα πλάστη σε πάχος 4 χιλιοστών. Κόψτε τη με ένα κουπάτ διαμέτρου 10εκατοστών και μεταφέρετε τη ζύμη σε φόρμα για τάρτες , πατώντας καλά τη βάση και τα πλαϊνά.
Πάρτε λίγη από τη γέμιση και τοποθετήστε τη πάνω στη ζύμη απλώνοντας καλά, έπειτα περιχύστε την τάρτα με την κρέμα γραβιέρας και ψήστε στους 150-160 C για 30-40’.
Μόλις είναι έτοιμες τις ξεφορμάρετε και τις τοποθετείτε σε ένα πιάτο γαρνίροντας με φρέσκα μυρωδικά που έχετε στο σπίτι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου