Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Πώς αποξηραίνουμε το θυμάρι;

Ο τρόπος που αποξηραίνουμε το θυμάρι είναι πολύ απλός. Αυτό που πρέπει κατ’ αρχάς να φροντίσουμε , είναι να σεβαστούμε το φυτό όταν συλλέγουμε τους ανθούς του. Προσέχουμε να μην το ξεριζώσουμε και ή “τσιμπάμε” με τα δάχτυλα τους ανθούς φροντίζοντας να αφήσουμε αρκετούς στο κάθε φυτό ή κόβουμε μερικά κλαδιά με μαχαίρι ή κλαδευτήρι, χωρίς να το καταστρέψουμε. Είναι σημαντικό να προσέχουμε τα φυτά για να μπορούν να συνεχίζουν τη ζωή τους και να παρέχουν στα έντομα και εμάς τις “υπηρεσίες” τους.

Αφού συλλέξουμε τους ανθούς ή τα κλαδιά, τα αφήνουμε μέσα σε μεγάλο ταψί ή τα κρεμάμε σε ματσάκια σε σκοτεινό και ευάερο σημείο να ξεραθούν τελείως, περίπου για 4-5 ημέρες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Πριν το τρίψουμε το βγάζουμε 1-2 ώρες στον ήλιο για να ''πυρώσει''
Όταν δούμε ότι τρίβονται εύκολα στο χέρι μας, μεταφέρουμε μικρές ποσότητες σε σουρωτήρι και το τρίβουμε με τα δάχτυλα μέσα σ’ αυτό. Φροντίζουμε εξ αρχής να βάλουμε ένα ταψί κάτω από το σουρωτήρι, ώστε να πέφτουν εκεί τα τρίμματα από το θυμάρι.
Με λίγη υπομονή, τρίβουμε με τη παλάμη στον πάτο του σουρωτηριού, τα πιο χονδρά κομμάτια, μέχρι να μη μείνει σχεδόν τίποτα, παρά μόνο μικρά ξυλαράκια από τα κλαδιά. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το θυμάρι και το αφήνουμε πάλι για 1-2 μέρες σε σκιερό σημείο μέχρι να στεγνώσει τελείως.
Αποθηκεύουμε το αποξηραμένο θυμάρι σε γυάλινα βάζα και το έχουμε μέχρι τον επόμενο χρόνο που θα συλλέξουμε τους φρέσκους ανθούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου