Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Κολιοί στη σχάρα με μυρωδικά (με ή χωρίς αμπελόφυλλα)

Υλικά:

4 κολιοί (περίπου 200 γρ. ο καθένας) 
Ελαιόλαδο 
Αλάτι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
4 κλωνάρια θυμάρι, ή άγριο μάραθο, ή ρίγανη, ή 1-2 κουτ. τριμμένη ρίγανη ή θρούμπι
4 ή 8 αμπελόφυλλα, κατά προτίμηση φρέσκα ή κατεψυγμένα (προαιρετικά) 
1 λεμόνι κομμένο σε φετάκια

Σάλτσα λαδολέμονο:
1/4-1/3 φλιτζ. χυμό λεμόνι χτυπημένο μαζί με 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο 
Μια καλή πρέζα ρίγανη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Ζητήστε από τον ψαρά να καθαρίσει τους κολιούς από τα εντόσθια και τα σπάραχνα. Το ψάρι αυτό καθαρίζεται ευκολότατα, αφού δεν έχει λέπια. Πλύντε και στραγγίστε καλά τα ψάρια, σκουπίζοντας με χαρτί κουζίνας. Σε γαβάθα ανακατώστε 3 κουτ. ελαιόλαδο με 2-3 κουτ. γλυκού αλάτι, με το σκόρδο και μπόλικο πιπέρι. Αν χρησιμοποιείτε τριμμένη ρίγανη, προσθέστε τη. Βάλτε 1/4 του μείγματος αυτού στην κοιλιά του κάθε ψαριού. Αν χρησιμοποιείτε κλωνάρια μυρωδικών, προσθέστε ένα σε κάθε ψάρι. Πασπαλίστε εξωτερικά τα ψάρια με λίγο αλάτι, σκεπάστε και κρατήστε τα στο ψυγείο για 15-20 λεπτά.
Αν χρησιμοποιείτε φρέσκα αμπελόφυλλα, περάστε τα από πολύ ζεστό νερό για να μαλακώσουν. Το ίδιο κάντε και με τα αμπελόφυλλα της κονσέρβας, για να τους βγάλετε το αλάτι. Τα κατεψυγμένα φύλλα θα τα χρησιμοποιήσετε μόλις ξεπαγώσουν.
Ετοιμάστε τη φωτιά ή προθερμάνετε το γκριλ στους 230°.
Αν θέλετε, τυλίξτε το κάθε ψάρι με ένα φύλλο, τοποθετώντας το κάθετα στον κολιό και βάζοντας το μέρος με το κοτσάνι μέσα στην κοιλιά του ψαριού. Είτε τυλίξετε είτε όχι, αλείψτε τα ψάρια με ελαιόλαδο. Αν έχετε διπλή σχάρα που κλείνει, βάλτε τη να κάψει καλά και, κρατώντας τη με τα ειδικά γάντια, τοποθετήστε μέσα τους κολιούς. Αν δεν έχετε σχάρα, στερεώστε 2 μαζί κολιούς με καλαμένια σουβλάκια, ώστε εύκολα να τους γυρίζετε καθώς ψήνονται. Ψήστε συνολικά τα ψάρια περίπου 10 λεπτά, γυρίζοντάς τα μια φορά έπειτα από 6 λεπτά - ή περισσότερο αν ψήνετε στα κάρβουνα. Για το γκριλ, βάλτε τη σχάρα με τα ψάρια σε ρηχό ταψί, όπου θα προσθέσετε 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί. Ψήστε για 15 λεπτά και γυρίστε τα, ψήνοντας περίπου άλλα 10-15 λεπτά. Με κοφτερό μαχαίρι τρυπήστε ένα ψάρι από πάνω, να δείτε αν είναι ψημένα - πρέπει να ξεκολλάει η σάρκα από τη ραχοκοκαλιά. Προσοχή, μην τα παραψήσετε! Σερβίρετε αμέσως, με φετάκια λεμόνι και σάλτσα λαδολέμονο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου