Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014

Μαυρομάτικα γιαχνί με φασκόμηλο

Υλικά:

300 γραμ. φασόλια μαυρομάτικα (ή άλλα που έχουν μείνει ένα βράδυ σε νερό)
1 κλαράκι θυμάρι
1 κλαράκι δενδρολίβανο
1 κλαράκι φασκόμηλο
νερό
-------------------
6 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες (στα 6 ή 8)
2 μεγάλες κόκκινες ντομάτες χωρίς τη φλούδα ψιλοκομμένες ή 1 κουτί (400 γραμ.) αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
1 κύβο ζωμό κρέατος (προαιρετικά)
5-6 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο ή ξερό
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε τα φασόλια: Βάζετε τα φασόλια σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει 4-5 εκατ. και προσθέτετε τα κλαράκια με τα αρωματικά, δεμένα με σπαγκάκι. Τα φέρνετε σε σημείο βρασμού, ξαφρίζετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα μαγειρεύετε με το καπάκι για 20-25 λεπτά περίπου (να μην λιώσουν).

Κρατάτε 150-200 ml από το νερό που έβρασαν, σουρώνετε τα φασόλια και πετάτε τα αρωματικά.
Κάνετε τη σάλτσα: Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το λάδι και προσθέτετε το σκόρδο. Το αφήνετε για 1-2 λεπτά μέχρι να αρχίσει να καφετίζει, οπότε το βγάζετε και το πετάτε.
Βάζετε το φασκόμηλο, τη ντομάτα και τον κύβο κρέατος (αν το χρησιμοποιήσετε) και ανακατεύετε να διαλυθεί (5 λεπτά). Προσθέτετε τα φασόλια και 150 ml (ή λίγο περισσότερο αν τα προτιμάτε πιο υγρά), αλάτι και πιπέρι και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά, ανακατεύοντας μερικές φορές για να ενσωματωθούν οι γεύσεις.

Σερβίρισμα: Ζεστά, σε μπολ ή βαθιά πιάτα με ωραίο ψωμί. Δοκιμάστε να βάλετε 1 κ.σ. δυνατό ξίδι μπαλσάμικο, αν σας αρέσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου