Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

8 οφέλη για την υγεία από το θυμάρι

Το θυμάρι έχει μια εκτεταμένη ιστορία στη χρήση όσον αφορά τα προβλήματα του αναπνευστικού συμπεριλαμβανομένων βρογχίτιδα, βήχα, και συμφόρηση στο στήθος.Τα οφέλη για την υγεία του θυμαριού προέρχονται από τα πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά του, τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία του ατόμου. Ανάμεσα στα δημοφιλή φυτά στον κόσμο της μαγειρικής, το θυμάρι είναι γηγενής στη νότια Ευρώπη και περιοχές της Μεσογείου.

1) Έχει πολλές θρεπτικές ουσίες
Το θυμάρι είναι γεμάτο από τα συστατικά καρβακρόλη, βορνεόλη, γερανιόλη και θυμόλη και έχει πολλή βιταμίνη Κ, σίδηρο, μαγγάνιο και ασβέστιο. Οι ερευνητές σήμερα προσπαθούν να παράγουν οργανικά συντηρητικά τροφίμων που έχουν βασιστεί στα αιθέρια έλαια από το θυμάρι .

2) Μεγάλη πηγή σιδήρου
Το θυμάρι είναι μια πλούσια πηγή σιδήρου, παρέχοντας σχεδόν το 20% της προτεινόμενης ημερήσιας δόσης ανά κουταλιά της σούπας. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ενέργειας, και η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αναιμία, εξάντληση, αλλά και κάνει το σώμα πιο επιρρεπές σε ασθένειες.

3) Ενισχύει την υγεία του δέρματος
Έρευνα στο Leeds Metropolitan University στην Αγγλία ανακάλυψε ότι το θυμάρι αντιμετωπίζει επιτυχώς τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή του δέρματος. Τα βότανα όπως το θυμάρι πιστεύεται ότι είναι πιο ήπια για το δέρμα από άλλα προϊόντα του δέρματος με αντιφλεγμονώδη δράση.

4)Σπουδαίο αντιοξειδωτικό
Στη σύγχρονη εποχή, η επιστήμη ανακαλύπτει μια καλή βάση για τη χρήση του θυμαριού ως ενεργειακό τονωτικό και βοήθεια για τη μακροζωία ενός ατόμου. Τα πτητικά έλαια του θυμαριού ανακαλύφθηκαν ότι βοηθούν το μυαλό με την αύξηση των λιπαρών οξέων ωμέγα-3 μέσα στον εγκέφαλο ενός ατόμου, διατηρώντας τα κύτταρα του σώματος υγιή και επιβραδύνοντας τη διαδικασία γήρανσης.
Τα λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή κυτταρικών τοιχωμάτων και για τη διατήρηση της δομής του νευρικού συστήματος, του εγκεφάλου, και των αρτηριών. Το θυμάρι βοηθά στην προστασία αυτών των λιπών από τη ζημιά που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, επειδή είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Οι μελέτες συνεχίζουν να εξακριβώσουν αν το θυμάρι μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του Alzheimer.

5) Στην υγεία των οστών
Είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Κ και μια μεγάλη πηγή ασβεστίου, σιδήρου και μαγγανίου. Όλα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ισχυρών, υγιών οστών, ενθαρρύνοντας την κατάλληλη ανάπτυξη των οστών και την πρόληψη των διαταραχών τους.

6) Ανακουφίζει από τη δυσπεψία
Το ρόφημα θυμαριού συνιστάται από τους φυσικούς θεραπευτές για να ενθαρρύνουν την καλή πέψη και την μείωση των εκπομπών αερίων και του φουσκώματος.

7) Καταπολεμά βακτήρια
Το θυμάρι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη αντιμετώπιση πολλών διαφορετικών βακτηρίων και μυκήτων, συμπεριλαμβανομένου του e.coli. Εργαστηριακές μελέτες έχουν ανακαλύψει ότι η έγχυση ελαίου θυμαριού είναι χρήσιμο εναντίον ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στελεχών από πολλά διαφορετικά είδη μικροβίων.

8) Βοηθά με βήχα και κρυολογήματα.
Λόγω των αντιβιοτικών και αντισηπτικών συστατικών του, το ζεστό ρόφημα θυμαριού με λίγο μέλι μπορεί μειώνει τον πυρετό, τον πονόλαιμο, το κρυολόγημα και το βήχα. Επίσης ανακουφίζει την αρθρίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα, δεδομένου ότι βοηθά στην αποβολή ουρικού οξέος από τον οργανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου