Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014

Χταπόδι τουρσί, πικάντικο με θρούμπι

Υλικά:

1 χταπόδι, 1 κιλό περίπου, καθαρισμένο
4 φύλλα δάφνη
3 - 3 ½ φλιτζάνια καλό ξύδι από κόκκινο κρασί
1 κουτ. σούπας μέλι
3 - 4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες κατά μήκος στη μέση
3 - 4 μικρές κόκκινες καυτερές ξερές πιπεριές, ψαλιδισμένες στη μέση αλλά όχι χωρισμένες
2 κουτ. σούπας σπόρο κόλιανδρο
2 - 3 κλωνάρια φρέσκο θρούμπι
ελαιόλαδο για τη γυάλα

 Εκτέλεση:

Σε μεγάλη κατσαρόλα βράστε 1 λίτρο νερό με 1 φύλλο δάφνη. Πιάνοντας το χταπόδι με λαβίδα από το κεφάλι, βουτήξτε για 5 δευτερόλεπτα περίπου, βγάλτε και ξαναβουτήξτε τρεις φορές σε νερό που βράζει. Η τεχνική αυτή υπόσχεται ότι δεν θα κατσαρώσουν τα πλοκάμια και είναι συνήθως αποτελεσματική.
Κατόπιν αφήστε το χταπόδι στο νερό να βράσει 15 λεπτά η περισσότερο, μέχρι να τρυπιέται με πηρούνι, αλλά να μη μαλακώσει πολύ, γιατί θα λιώσει στην άλμη. Σε μικρή ανοξείδωτη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ξύδι με το μέλι, το σκόρδο, την πιπεριά και τον κόλιανδρο. Βγάλτε από τη φωτιά μόλις πάρει βράση.
Στραγγίστε το χταπόδι και με κοφτερό μαχαίρι χωρίστε τα πλοκάμια. Βάλτε το κομμένο χταπόδι σε μεγάλη γυάλα (750ml), μαζί με τα υπόλοιπα φύλλα δάφνης και το θρούμπι. Περιχύστε με το ζεστό μείγμα ξυδιού, που πρέπει να σκεπάσει τελείως το χταπόδι. Αν χρειαστεί, βάλτε ακόμα λίγο ξύδι. Προσθέστε 2 εκ. ελαιόλαδο από πάνω, σκεπάστε και κρατήστε σε θερμοκρασία δωματίου, ανακινώντας πότε πότε για 3 - 4 μέρες τουλάχιστον, προτού να το φάτε. Στο ψυγείο διατηρείται 1 - 2 μήνες.
Σερβίρετε βγάζοντας όσο θέλετε, αφήνοντας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και περιχύνοντας με παρθένο ελαιόλαδο. Αν θέλετε, σερβίρετε πάνω σε πατατοσαλάτα ή σε βραστά φασόλια, βάζοντας για σάλτσα λίγη από τη σαλαμούρα του χταποδιού και φρέσκο παρθένο ελαιόλαδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου