Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Γνωριμία με το θρούμπι.

Το θρούμπι είναι θαμνώδες αρωματικό βότανο που κατάγεται από τη Νότια Ευρώπη και τις χώρες της Μεσογείου. Έχει διάφορα είδη και το συναντούμε με τις κοινές ονομασίες θρούμπα, γεροντόχορτο, θρύμπα, τραγορίγανος, ζαρμπούνι ή ζαμπούρι. Μοιάζει πολύ με το θυμάρι, αλλά και τη ρίγανη.
Η λατινική του ονομασία είναι satureja και προέρχεται από τη λέξη σάτυρος. Οι Ρωμαίοι το θεωρούσαν αφροδισιακό. Σύμφωνα με το θρύλο οι σάτυροι ζούσαν σε λιβάδια με θρούμπι. Έχει μικρά γκριζοπράσινα φύλλα. Άνοιξη και καλοκαίρι ανθίζει με μικρά μωβ λουλουδάκια. Σε ύψος φτάνει τα 50 εκατοστά. Αγαπά τα ηλιόλουστα βραχώδη εδάφη. Προτιμά θερμά κλίματα αν και είναι σχετικά ανθεκτικό στο κρύο. Δε θέλει πολύ πότισμα και αντέχει στην έλλειψη νερού. Θέλει όμως χώμα με καλή στράγγιση. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, διαίρεση και μοσχεύματα.
Το θρούμπι χρησιμοποιείτε στη μαγειρική αλλά θεωρείται και φαρμακευτικό φυτό. Ανοίγει την όρεξη και βοηθά σε διαταραχές του στομάχου και του εντέρου. Τονώνει τον οργανισμό και διεγείρει τον εγκέφαλο. Καταπραΰνει ρευματικούς πόνους.
Για ένα τονωτικό μπάνιο, βράστε 2 λίτρα νερό με 50 γραμμάρια θρούμπι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και λουΐζα. Σουρώστε και προσθέστε στο νερό της μπανιέρας. Ένα ζεστό ρόφημα από θρούμπι μαλακώνει το βήχα. Βράστε 1 κουταλάκι του γλυκού θρούμπι σε 1 φλιτζάνι νερό, αφήστε για 10 λεπτά, σουρώστε και πιείτε.
 Προσοχή! Να μην καταναλώνεται σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Η πιπεράτη γεύση του θυμίζει θυμάρι αλλά και ρίγανη. Ταιριάζει με κρέατα, κυρίως κυνήγι, όσπρια, σάλτσες και λαχανικά. Αρωματίζει λάδια, ξύδια και ελιές. Τα πιάτα με θρούμπι είναι πιο εύπεπτα.
Για να αποξηράνουμε θρούμπι, το κάνουμε ματσάκια και κρεμάμε ανάποδα σε δροσερό και αεριζόμενο χώρο για 2 εβδομάδες. Μετά αφήνουμε για 2 ώρες στον ήλιο και τρίβουμε. Το αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου