Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Θρούμπι και τα οφέλη υγείας στον οργανισμό

  • Το θρούμπι και οι τρυφεροί βλαστοί του περιέχουν απίστευτα υψηλής ποιότητας χημικές ενώσεις που είναι γνωστό ότι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προάγουν την καλή υγεία. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες σε αυτό το βότανο βοηθούν στη μείωση της LDL ή κακής χοληστερόλης, ενώ αυξάνει την HDL ή καλή χοληστερόλη. 
  • Περιέχει πολλές βασικές φαινόλες, πτητικό έλαιο όπως η θυμόλη και καρβακρόλη, καθώς και λιναλοόλη, καμφένιο, καρυοφυλλένιο, τερπινεόλη, μυρκένιο, και άλλα τερπενοειδή.
  • Η θυμόλη, ένα από τα σημαντικά αιθέρια έλαια, έχει επιστημονικώς βρεθεί να έχει αντισηπτικά και αντιμυκητιακά χαρακτηριστικά.
  • Επιπλέον, μια άλλη φαινολική ένωση, η καρβακρόλη στο θρούμπι αναστέλλει την ανάπτυξη αρκετών στελεχών βακτηριδίων όπως Ε. coli και Bacillus cereus. Η καρβακρόλη, ως εκ τούτου, έχει χρησιμοποιηθεί ως υγιές πρόσθετο τροφίμων για αντιβακτηριακές ιδιότητες, εκτός από το να δίνει ευχάριστη πικάντικη γεύση σαν άρωμα μαντζουράνας στο φαγητό.
  • Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία. Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές καλίου, σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, μαγγανίου, ψευδαργύρου και σεληνίου. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και τα υγρά του σώματος που βοηθά τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης του αίματος. Το μαγγάνιο χρησιμοποιείται από το σώμα ως συν-παράγοντας για το αντιοξειδωτικό ένζυμο, δισμουτάση. Ο σίδηρος απαιτείται για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
  • Το βότανο είναι επίσης μια πλούσια πηγή πολλών σημαντικών βιταμινών όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β ομάδας, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, νιασίνη, θειαμίνη και πυριδοξίνη.
  • Παρέχει 1.810 mg βιταμίνης Β-6 ή πυριδοξίνη ? περίπου το 130% του RDA (συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη). Πυριδοξίνη κρατά GABA (χαλαρωτικό νευροδιαβιβαστή), στα επίπεδα στον εγκέφαλο, τα οποία λειτουργεί ως αγχολυτικό.
  • Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να αναπτύξει αντοχή έναντι μολυσματικών παραγόντων και να καθαρίζει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.
  • Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και αντιοξειδωτική που απαιτείται για τη διατήρηση υγιών βλεννογόνων και του δέρματος και είναι επίσης απαραίτητη για την καλή όραση. Η κατανάλωση φρούτων πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως η βιταμίνη Α, καροτένια βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας. 
Το ξηρό θρούμπι έχει εκπληκτικά υψηλά επίπεδα βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Μόλις 100 γραμμάρια ξερό χορτάρι παρέχει (% της συνιστώμενης ημερήσιας αποζημίωσης): -
120% των διαιτητικών ινών,
25% της νιασίνης,
130% της βιταμίνης Β-6 (πυριδοξίνη),
83% της βιταμίνης C,
177% της βιταμίνης Α,
474% του σιδήρου,
210% ασβεστίου,
94% μαγνήσιο, και
265% μαγγάνιο , αλλά καθόλου χοληστερόλη .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου